(мкд) Отворање на серијата интерактивни практични работилници „Спроведување на мерките за следење на комуникациите“

Fatkeqësisht hyrja është e disponueshme vetëm në% LANG:,: dhe%. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Денес (22.10.2021 година) во Охрид, Академијата за судии и јавни обвинители во рамките на соработката со ДЦАФ Женевскиот центар за управување со безбедносниот сектор започнаа со реализација на серија интерактивни работнилници„Спроведување на мерките за следење на комуникациите“.

Денешната работилница е наменета за обучувачи кои веќе поминаа една основна обука која беше организирана минатата година. Имено, работниот дел ќе се одвива во два дена, а третиот ден, обучувачите ќе спроведат обука за судиите и јавните обвинители од апелационото подрачје Битола. Со поздравно обраќање до настанот го отвори директорката на Академијата, проф. д-р Наташа Габер Дамјановска.

 

 

Работилницата ја водеа обучувачи од Академијата и правни практичари кои учествуваа во создавањето на Прирачникот за спроведување на мерките за следење на комуникациите (достапен на интернет страницата на Академијата). Под водство на искусни меѓународни и локални експерти, во изминатите два дена обучувачите ги подготвуваа материјалите и интерактивните вежби кои беа користени во текот на работилницата.

Серијата работилници се спроведува во рамките на ДЦАФ имплементираната „Програма за реформи во разузнавачкиот и безбедносниот сектор во Република Северна Македонија (2021-2026)“.