(мкд) Обука на тема: „Примена на Законот за бесплатна правна помош и Законот за паричен надоместок на жртви од кривично дело со насилство“

Sorry, this entry is only available in Macedonian and Shq. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Академијата за судии и јавни обвинители организира обука на тема „Примена на Законот за бесплатна правна помош и Законот за паричен надоместок на жртви од кривично дело со насилство“ која ќе се одржи на 18 ноември 2021 година, а ќе се реализира online  на зоом Платформата.  Обуката е наменета за судии и стручни соработници од кривични оддели и јавни обвинители од сите апелациони подрачја.

На обуката ќе се даде краток преглед на Законот за бесплатната правна помош, предизвици во негова примена и избор на судска пракса од Европскиот суд за човекови права во однос на бесплатната правна помош. Исто така на обуката ќе се обработи и Законот за паричен надоместок на жртви од кривично дело со насилство и релевантна судска пракса.

Излагачи на обуката ќе бидат: судија Васка Николовска Масевска, судија на Основен кривичен суд Скопје и м-р Ана Дангова Хуг, адвокат од Адвокатско друштво ИНТЕР ПАРТЕС Скопје.

За повеќе информации поврзани со обуката Ве молиме да се обратите на следната е маил адреса: Gordana.Lazarevska@jpacademy.gov.mk и тел. 02/2401-578.

 

Агендата согласно која ќе се одвива обуката можете да ја преземете тука.

 

Работни материјали:

1.Презентација 1

2.CASE OF AERTS v. BELGIUM

3.CASE OF AIREY v. IRELAND

4.CASE OF CROISSANT v. GERMANY

5.CASE OF VASENIN v. RUSSIA

6.FINAL-ODOBRENO-ZA-PECAT-Izvestaj-BPP-besplatna-pravna-pomos-11-1

7.GAP-analiza_A4_WEB-compressed

8.Pravna-pomos-vo-uslovi-na-kovid_03_CIP

9.STUDIJA_Pristap-do-Pravda_A4_HQ

10.Vetacenje-i-bpp_03_CIP,

11.Извештај-за-можностите-и-перспективите-на-про-боно-правната-помош-во-Република-Македонија-1