(мкд) Академијата за судии и јавни обвинители, Судско медиумскиот совет и Хелсиншкиот комитет на Холандија одржаа тркалезна маса на тема: Слобода на изразување и слобода на медуимите

Sorry, this entry is only available in Macedonian and Shq. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Денес (1 ноември 2021 година) Академијата за судии и јавни обвинители во соработка со Судско медиумскиот совет и Хелсиншкиот комитет на Холандија одржаа онлајн тркалезна маса посветена на слободата на изразување и слободата на медиумите.

Имено, реализацијата на овој настан е дел од потпишаниот меморандум за соработка помеѓу Академијата и Судско-медиумскиот совет на Северна Македонија од една страна, и соработката помеѓу Академијата со Хелсиншкиот комитет и Центарот за правосудна обука на Холандија од друга страна.

 

 

 

Модератор на тркалезната маса беше директорот на Академијата проф. д-р Наташа Габер Дамјановска додека на настанот учествуваше и претседателот на Основниот кривичен суд Скопје кој истовремено е и претседател на Судско-медиумскиот совет, г. Иван Џолев. На темата дискутираа судии од основниот кривичен суд и управниот суд, членови на Судско-медумскиот совет, претставници на Јавно обвинителство на Северна Македонија и Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција кои се задолжени за односи со јавност и  холандските експерти: г-ѓа Lieneke de Klerk, постар судија и офицер за медиуми, г. Machteld Geertsema, јавен обвинител во обвинтелството во Амстердам и офицер за медуми, како и г-а Anne Tahapary претставник од Центарот за правосудна обука и студии на Холандија, г. Joeri Buhrer Tavanier  и г-ѓа  Iris Van Loop, претставници на  Хелсиншкиот комитет на Холандија.

Целта на оваа траклезна маса беше да се разменат искуствата помеѓу двете земји во однос на слободата на изразување и слободата на медумите, со фокус на лицата задолжени за односи со јавност во правосудството. Северна Македонија вложува големи напори во насока на зголемување на траспарнетноста на правосудството, но истовремено и во градењето на професионалноста и етичноста на новинарската професија. Релацијата судство и медумите е исклучително важна за промена на перцепецијата на јавноста за правосудството која во Северна Македонија бележи напредок но сеуште има области во кои треба да се вложува и истите да се унапредат. Присутните дискутираа и за праксата на Европскиот суд за човекови права кога станува збор за случаи кои се однесуваат на слободата на изразување и слободата на медимите која има големо влијание при постапувањето на националните судиите во оваа област.

Учесниците на тркалезната маса се согласија дека меѓународната соработка и размената на искуства претставува одлична можност за презентирање на добри практики и идентификување на позитивни решенија, па оттука, оваа соработка ќе продолжи и во иднина преку реализација на заеднички активности од областа на слободата на изразување и слободата на медумите.