Преку медијација до успешно решавање на деловните спорови

Академијата за судии и јавни обвинители во наредниот период ќе организира обуки за стопанственици, медијатори и судии со цел побрзо, поефикасно и поевтино решавање на деловните спорови преку медијација. Тоа го овозможува денеска потпишаниот меморандум за соработка меѓу Комората на медијатори и Академијата во првиот Центар за медијација формиран според европски модел во Сојузот на стопански комори.

-Со меморандумот се обидуваме да ја зацврстиме соработката и да продолжиме во  насока на промоција на медијацијата како добро решение во решавањето на споровите. Се надеваме на добри резултати во наредниот период. Во комората постои неподелено мислење медијацијата да ја направиме да биде постапка, која за страните во спорот е прво, единствено и последно решение во доаѓањето до заеднички договор со што ние сме ја завршиле успешно нашата работа како медијатори, рече претседателот на Комората Славе Млаедновски по потпишувањето на меморандумот.

Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк:

http://skopjeinfo.mk/preku-medijacija-do-uspeshno-reshavanje-na-delovnite-sporovi