Насоки за безбедно постапување и професионално известување за корона вирусот (COVID 19)

Новонастаната ситуација која е резултат на корона вирусот (COVID 19) во нашата земја ги соочи медиумите со „две огромни обврски: да ја пренесат вистината и да не поттикнуваат непотребна вознемиреност и загриженост кај јавноста“.

Во таа насока, Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) во соработка со Советот за етика на медумите во Македонија (СЕММ), во март 2020 година ги издадoa Насоките за безбедно постапување и професионално известување за корона вирусот (COVID 19).

Публикацијата во целост можете да ја прочитате на следниот линк:

на македонски јазик(мкд)

на албански јазик(alb)

на англиски јазик(eng)