(мкд) Воведен онлајн настан за курсот Правда приспособена на потребите на децата и правата на децата

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Академијата за судии и јавни обвинители во соработка со Програмата ХЕЛП на Советот на Европа организираат воведен онлајн курс посветен на темата: Правда приспособена на потребите на децата и права на децата кој ќе се одржи на 18 февруари 2021 година преку онлајн платформата на ХЕЛП, со почеток во 10:00 часот.

Овој настан се реализира како дел од планираните активности помеѓу Академијата и Прогрмата на ХЕЛП на СоЕ. Во рамките на оваа тема ќе бидат разработени 9 модули кои ќе опфатат одделни сегменти во однос на правата на децата, од аспект на националната и меѓународната легислатива, а воедно ќе биде презентирана и судската пракса на ЕСЧП.

 

Целна група се слушателите од почетната обука на Академијата од седма генерација.

Курсот ги содржи следните модули:

-Вовед: човекови права, права на децата, принципи и концепти

-Child-friendly justice: пред, за и после судски постапки, посебни ситуации на кои треба да се обрне внимание

-Вонсудски постапки: дефиниции и причини зошто треба да се охрабруваат вонсудски постапки, видови и нивоа на постапки, гаранции и услови, правна помош

-Основни елементи: приватност, мерки за безбедност и заштита и т.н.

-Интеракација со деца во судскиот систем- главни предизвици

-Интердисциплинарност

-Лишување од слобода

-Насилство врз децата

-Миграција и азил

Агендата согласно која ќе се одвива курсот можете да ја преземете Тука.