(мкд) СОВЕТУВАЊЕ на тема: „Одредбите од кривичниот законик за неказнување на жртви на трговија со луѓе и трговија со деца

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев организира дводневно советување на тема: „Одредбите од кривичниот законик за неказнување на жртви на трговија со луѓе и трговија со деца“ кое ќе се одржи на  27 и 28 ноември 2019 година (среда и четврток), во Хотел „Гарденија“ – Велес.

Советувањето се организира за судии кои работат на кривична материја, прекршоци и судии од второстепените судови како и за јавни обвинители од Основните и Вишите обвинителства од сите апелациони подрачја.

Во рамките на советувањето свои излагања ќе имаат академик Владо Камбовски, професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, д-р Гордана Лажетиќ, професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, г-а Гордана Смаќоска, јавен обвинител во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција и г-а Маја Конеска, јавен обвинител во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција.

Темите кои ќе бидат опфатени во рамките на Советувањето се следните:

  • Значење и опсег на примена на начелото на неказнување на жртви на трговијата со луѓе/деца во Кривичниот законик
  • Улогата и постапувањето на Националната единица (Таск форс) за борба против трговијата со луѓе и кријумчарење мигранти по овие дела
  • Општи основи за исклучување на противправноста на делата на жртвата Посебна лична основа за неказнивост на жртвата
  • „Принудена да стори кривично дело“
  • „Кривично дело или друго казниво дело непосредно поврзано со нејзината положба на жртва“
  • Меѓународни стандарди и компаративни искуства
  • Мултидисциплинарна соработка и координација на сите надлежни органи и граѓанскиот сектор во борбата против трговијата со луѓе/деца
  • Идентификација на жртвата како предуслов за нејзина заштита и откривање и гонење на сторителите
  • Постапување на јавен обвинител во случај на трговија со дете (пример од практика)

Агендата согласно која ќе се одвива Советувањето можете да ја преземете тука