(мкд) ПОВИК ЗА АПЛИКАЦИИ ЗА ОБУКИ ОРГАНИЗИРАНИ ОД СТРАНА НА ЕВРОПСКАТА МРЕЖА ЗА ОБУКИ ВО ПРАВОСУДСТВОТО

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Европската мрежа за обуки во правосдуството (EJTN) е главната платформа и промотор за обука и размена на знаења за европското судство. EJTN ги претставува интересите на над 120.000 европски судии, обвинители и судски тренери ширум Европа.

Формирана во 2000 година, областите на интерес на ЕЈТН вклучуваат ЕУ, граѓанско, кривично и трговско право и обука за лингвистиката и општествените прашања. Визијата на EJTN е да помогне да се поттикне заедничка правна и судска европска култура.

EJTN развива стандарди за обука и наставни програми, ги координира разменувањата и програмите за обука на судството, дистрибуира експертиза за обука и промовира соработка помеѓу институциите за обука на судството на ЕУ.

Ни претставува особена чест и задоволство да Ве известиме дека за тековната година, Академијата ја обновува соработката со EJTN, со што се отвора и можноста да се номинираат учесници и од правосудството во Република Македонија.

Подолу во овој текст се наоѓа листа на обуки организирани од страна на Европската мрежа за обуки во правосдуството (EJTN). Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев ги поканува сите оние кои ги исполнуваат условите да се пријават на една или повеќе обуки, по што ќе следи селекција и од страна на EJTN.

Условите за учество може да ги проверите на линкот со кликање на кодот на настанот (на пример AD/2019/01, CI/2019/06 и така натаму).

Би сакале да Ве известиме дека секој од учесниците самостојно ги организира патот и сместувањето, ги покрива трошоците за истите, а EJTN трошоците ги надоместува во рок од 2 месеци после настанот, по уредно доставување на потребните документи до ЕЈТN.

Исто така, подолу може да ги преземете документите со често поставувани прашања и условите и правилата за учество на овие настани.

За пријава на обуките може да се обратите на: М-р Сања Пандилов, Раководител на Сектор за правни работи и управување со човечки ресурси, е-маил адреса:

Sanja.Pandilov@jpacademy.gov.mk

За повеќе информации може да се обратите на телефонски број: +38975203897.

Често поставувани прашања:

http://www.ejtn.eu/Documents/Exchange%20programme%20documents/FAQ_section%20-%20updated%20December%202018.pdf

Услови и правила за учество: http://www.ejtn.eu/Exchange-Programme/Calls-for-participation/

Deadline Activity Title
JANUARY
6 January 2020 CP/2020/05 Protection of vulnerable investigated and accused persons
6 January 2020 CI/2020/02 Brussels I Regulation – Jurisdiction and the Recognition and Enforcement of Judgements in civil matters (introductory level)
6 January 2020 HFR/2020/01 Rule of Law Training for Judges: Independent Judges as a Cornerstone of the Rule of Law
6 January 2020 CP/2020/06 Children in the context of domestic violence – how to safeguard their right to protection
6 January 2020 CP/2020/34 Artificial intelligence and jurisdiction in practice: office organization and decision-making function
6 January 2020 CP/2020/40 Judicial Ethics
8 January 2020 TM/2020/01 On the job training
10 January 2020 CR/2020/01 Judicial Cooperation in Criminal Matters: Practical Case-Based Simulation in Cybercrime
10 January 2020 CR/2020/02 The European Investigation Order in Practice (Advanced)
13 January 2020 AD/2020/01 EU Antitrust Law
16 January 2020 HFR/2020/02 Conflicts of Norms / Multi level of Protection in the Application of Fundamental Rights
20 January 2020 LI/2020/01 Legal language training in cooperation in civil matters
20 January 2020 CP/2020/07 Asylum and Immigration Law Seminar
20 January 2020 CP/2020/08 Digital Contracting and its Evidence
20 January 2020 LI/2020/02 Legal language training in cooperation in criminal matters
30 January 2020 CR/2020/03 Procedural Safeguards in criminal proceedings in the EU in Practice
31 January 2020 AD/2020/02

EU Public Procurements

 

 ПДФ Верзија на Календарот за 2020 година во целост можете да ја преземете на следниот линк: http://www.ejtn.eu/Catalogue/EJTNs-searchable-database/

Промени во Кателогот:  

  • CP/2020/ 01 , ‘Justice-Communication and Trust’ – removed from table, as the activity is postponed ; dates of activity as well as deadline for application will be confirmed soon ;
  • TM/2020/ 02, ‘Change Management’ – removed from table, as per new dates of activity : 9-10 March 2020,  and new deadline of application : 3 February 2020 ;
  • CP/ 2020/ 40, ‘Judicial Ethics’ – added to table, deadline for application : 6 January 2020.