(мкд) 2021 WIPO Форум за интелектуална сопственост за суидии

Sorry, this entry is only available in Macedonian and Shq. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Во ноември 2021 годоина ќе се одржи Форумот за Интелектуална сопственост WIPO 2021 за судии. На истиот ќе се соберат околу 400 судии од целиот совет за да ги споделат искуствата во справувањето со прашањата поврзани со новините од интелектуалната сопственост.

Годишниот WIPO судски форум овозможува размена на информации и практични искуства помеѓу судиите, врз основа на нивните различности и разните национални правни рамки, изготвувајќи одговори на прашањата од заеднички интерес.

Во прилог и трите изданија од Форумот кој се одржа во  2018 (Report), 2019 (Report), and 2020 (Report).

Оваа годија Форумот ќе се одржува во виртуелен формат  во период од 10 ноември до 12 ноември, од 13:00 до 15:30 секој ден, по Женевско време.  (за локално време ве молиме  see here.)

Please register до 5 ноември 2021 со цел да учествувате на форумот, користејќи го безбедносниот код:  AUT592LND2.

Посебна тема во рамките на овогодинешната програма на Форумот ќе биде управување на судски случаи за патенти заедно со  темите кои ќе ги покриваат следните прашања

  • карактеристични предизвици за управување со судски случии за спорово со патенти ;
  • носители на одлуки и улогата на експертите во спорови со патенти;
  • патентна постапка за невалидност и повреда ;
  • уникатни прашања во биолошките и фармацевтските спорови за патенти;
  • штети; и
  • иднината на управувањето со судски случи за патенти

Повеќе детали во врска со програмата и говорниците ќе најдете на 2021 Forum webpage.  Симултан праведо ќе биде обзбеден на англиски, арапски, кинески, француски, руски и шпански јазик..

За дополнителни прашања Ве молиме контактирај те го WIPO Судскиот институт на следната е маил адреса:  judicial.institute@wipo.int