(мкд) „Права на заштита на податоци и приватност“

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На ден 18 февруари 2020 година (вторник), со почеток во 11ч. во х. Мериот во Скопје, ќе се одржи средба за отпочнување на курсот „Права на заштита на податоци и приватност“. Курсот е организиран од страна на Адвокатската комора на Република Северна Македонија, во соработка со Академијата за судии и обвинители, со поддршка на Советот на Европа и Европската унија.

Kурсот „Права на заштита на податоци и приватност“ е изготвен во рамки на Европската програма за образование за човекови права за правни професионалци во 28-те земји членки на ЕУ, позната и како „ХЕЛП во 28-те”, при што е издвоена посебна акција „ ХЕЛП во Западен Балкан“. Се работи за програма на Совет на Европа со методологијата на ХЕЛП, финансирана од ЕУ и Советот на Европа.

Главната цел на програмата ХЕЛП е да се обезбеди поддршка на државите-членки на Советот на Европа при имплементирање на Европската конвенција за човекови права на национално ниво, пред сè, преку едукација на судиите, адвокатите и обвинителите. Истовремено, се стекнуваат знаење и вештини во врска со примената на Повелбата за основни права на ЕУ и Европската социјална повелба. За таа цел се креирани разни курсеви, а материјалите за обука се изготвени од страна на меѓународни експерти.

Главните правни стандарди за правата на заштита на податоци и приватност се изработени од страна на Советот на Европа и Европската унија и се одразени во документи како Европската конвенција за човекови права, Повелбата за основните права во ЕУ, Општата регулатива за заштита на податоци и Конвенцијата за заштита на поединците во врска со автоматизираната обработка на личните податоци (или Конвенција 108+), кон која Р.С. Македонија пристапи во декември 2019 г. И двете правни рамки се изложени во курсот, заедно со најновата судска пракса на Европскиот суд за човекови права и Судот на правдата на Европската унија.

Овој курс е наменет за судии и адвокати. Имено, предвидено е да земат учество околу 40 адвокати и 10 судии. По завршување на курсот, судиите и адвокатите ќе добијат сертификати за успешно завршен курс.

На средбата за започнување на ХЕЛП курсот „Права на заштита на податоци и приватност“ ќе биде детално објаснет начинот на функционирање на курсот.

 

Агендата согласно која ќе се одвива средбата можете да ја преземете тука.