(мкд) СОВЕТУВАЊЕ на тема „Практична примена на новините предвидени во член 101 од ЗРО – забрана за отказ поради бременост, раѓање и родителство / судска пракса“

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ организира советување на тема Практична примена на новините предвидени во член 101 од ЗРО – забрана за отказ поради бременост, раѓање и родителство / судска пракса, кое ќе се одржи на 22 октомври 2019 година (вторник), во просториите на Академијата за судии и јавни обвинители, ламела 3, со почеток во 10:00 часот.

Советувањето е наменето за судии од граѓански оддели и стручни соработници од сите апелациони подрачја и адвокати.

На советувањето излагања ќе имаат д-р Марко Андонов, редовен професор и декан на Факултетот за правни науки при Универзитетот Американ Колеџ Скопје и д-р Зоран Михајлоски, вонреден професор на Факултетот за правни науки при Универзитетот Американ Колеџ Скопје.

На советувањето ќе бидат опфатени следните теми:

  • Вовед, основи и причини за нормирање на работно-правниот институт – забрана за отказ поради бременост, раѓање и родителство
  • Поединечна анализа на посебните ставови од член 101 од ЗРО – забрана за отказ поради бременост, раѓање и родителство
  • Корелација помеѓу забраната за отказ поради бременост, раѓање и родителство со другите основи за отказ нормирани во ЗРО
  • Аспекти од судската пракса поврзани со забраната за отказ поради бременост, раѓање и родителство

 

ПРОГРАМАТА согласно која ќе се одвива советувањето можете да ја преземете тука.

РАБОТНИТЕ МАТЕРИЈАЛИ  кои ќе бидат користени на советувањето можете да ги преземете тука:

Презентација1

Презентација2