News


(мкд) СПЕЦИЈАЛИЗИРАНА ОБУКА ЗА СУДИИТЕ ПОРОТНИЦИ

СПЕЦИЈАЛИЗИРАНА ОБУКА ЗА СУДИИТЕ ПОРОТНИЦИ Ве известуваме дека Академијата за судии и јавни обвинители Павел…

Прочитај повеќе

(мкд) EJTN 2021 Calendar of activities-updates.

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

(мкд) ОНЛАЈН СОВЕТУВАЊЕ на тема: „Медијација-фази и видови“

ОНЛАЈН СОВЕТУВАЊЕ на тема: „Медијација-фази и видови“ Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев”…

Прочитај повеќе

Updated on EJTN activities

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

(мкд) Практични искуства за користење социјални медуми од страна на судиите: Централа и Источна Европа

Практични искуства за користење социјални медуми од страна на судиите: Централа и Источна Европа Поради…

Прочитај повеќе

(мкд) INFORMATION

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

(мкд) EJTN 1 hour lunch time webinar series in 2021

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

(мкд) јавен оглас бр.1 - 2021

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

(мкд) СООПШТЕНИЕ

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

(мкд) И Н Ф О Р М А Ц И Ј А

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

Договор за изградба на првите два километра од автопатската делница Скопје – Блаце денеска во Владата потпишаа директорот на ЈП за државни патишта (ЈПДП) Зоран Китанов и генералниот директор на изведувачот на работите А.Д. „Гранит“, Зоран Милковски. Согласно договорот делот од автопатот од граничниот премин Блаце до клучката Блаце во вредност од 12,2 милиона евра што се обезбедени од буџетот на ЈПДП, треба да се реализира во наредните 18 месеци, а надзор на работата ќе врши Градежниот институт на Македонија (ГИМ). Автопатот ќе биде со две коловозни ленти, секоја со по две сообраќајни ленти за возење со широчина од по 3,5 метри и по една лента за застанување широка 2,5 метри. Вкупната проектирана ширина на автопатот ќе изнесува околу 27,5 метри. На делницата се предвидени две клучки кај Блаце и Стенковец. Паралелно со изградбата на првиот дел од делницата, ќе тече и препроектирањето на вториот дел од автопатот од клучката Блаце до клучката Стенковец во вкупна должина од 10,5 километри. За негова реализација Владата веќе обезбеди грант од 27 милиони евра од Инвестицискиот фонд за Западен Балкан, а се очекува и формализирање на заемот од Европската банка за обнова и развој од околу 70 милиони евра со што целосно ќе се затвори финансиската конструкција за изградба на втората фаза. Идејното решение за препроектирање на вториот дел од автопатот е во тек, а се очекува за 12 месеци да биде одобрен и проектот што го изработува конзорциум предводен од американската компанија „Хил интернешнл“, која го изработи и проектот за првиот дел од автопатот. – Може да звучи дека се малку два километра, но изградба на автопат на таков географски терен во отсуство на каков било претходен подготвителен проект значеше ангажман на многу институции. Од денеска нема враќање назад почнува проект кој нема да заврши додека не биде целосно функционален. Цел ми беше додека сум јас координатор на проектот да почне изградбата на автопатот и тоа се случи. Поптишан е договорот за почеток на изградба, проектот добива форма и е ставен во иреверзибилна фаза, односно на лента од која никој не може да излезе без разлика на политичката волја понатаму. Наскоро од Скопје до Приштина ќе се патува за помалку од еден час, рече вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи пред потпишувањето на договорот. Тој оцени дека е добра стратешка одлука што автопатот ќе се гради во две фази од кои првата ќе се реализира со средства од буџетот на ЈПДП, а втората со грант и кредит. Пред крајот на реализацијата на првиот дел, додаде, веќе ќе бидеме подготвени за почеток на градба на вториот дел. Тој нагласи дека во петок ќе оди во Блаце да се сретне со сопствениците на 68-те парцели што треба да се експроприраат за изградба на првиот дел од автопатот. – Бирото за судски вештачења веќе направи проценка на вредноста на парцелите и очекувам до подобрувањето на временската ситуација да се најде решение и да заврши процесот на експропријација. Во секој случај станува збор за проект од државен интерес поради што не може да се стопира градбата, единствено сопствениците на парцелите може да ја обжалат понудената цена во суд, но тоа не не спречува да продолжиме со градбата, рече Османи. Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески порача дека беше неопходно препроектирање на трасата на автопатската делница, која е дел од рутата шест и е многу важна за проширување на европските патни мережи, за, како што рече, да се избегнат проблеми со експропријација на земјиштето што ги имаше во провичниот проект и да нема проблеми какви што имаше на дел од трасите на автопатиштата Кичево-Охрид и Миладиновци-Штип. – Овој преокт е од огромно значење заради подобрување на економските врски со Косово и зголемување на билатералната економска соработка. Косово е наш значаен трговски прартнер со кој минатата година бележиме зголемување на трговската рамена од 30-тина проценти. Изградбата на автопатската делница ќе даде дополнителен импут во зголемување на трговските релации во иднина, рече Сугарески. Директорот на ЈПДП Китанов посочи дека добар проект значи и брза градби и нагласи дека очекува првиот дел од автопатот да биде завршен пред крајниот рок. Најави дека пролетва ќе биде рехабилитран постојниот пат кој ќе служи како алтернативен по изградбата на автопатот. – По успешно спорведената постапка за јавни набавки од пристигнатите понуди како најповолен економски оператор кој ќе ги изведе градежните работи е избрана компанијата „Гранит.“ Вредноста на договорот е 747.239.717 денари без ДДВ или околу 12,2 милиони евра. Работите треба да завршат во рок од 18 месеци од воведување во работа. Тоа значи дека градежните работи ќе започнат оваа пролет, а првите километри ќе можеме да ги возиме во летото 2021 година, рече Китанов. Тој посочи дека финансирањето на првите два килотметра е целосно од буџетот на ЈПДП. Активностите за изградба на автопатот почнаа на 20 март 2018 година, кога со одлука на Владата беше формирана министерска работна група, а како координатор за реализација на проектот беше назначен вицепремиерот Османи.

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

Прочитај повеќе

Известувања


2021-06-03 14:33:53

(мкд) Известување за полагањето на усниот дел од испитот


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-05-28 18:06:12

(мкд) Известување за полагањето на практичниот дел од испитот


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-05-25 14:21:57

(мкд) Известување за полагање на писмениот дел од испитот


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-04-29 11:23:40

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-04-29 10:48:08

(мкд) Јавен повик


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-04-20 19:09:39

(мкд) Известување за одложување на полагањето на писмениот дел од испитот


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-04-20 14:39:40

(мкд) Известување за полагањето на писмениот дел од испитот


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-04-16 11:24:02

(мкд) Известување за полагање на писмениот дел од испитот


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-04-12 15:20:23

(мкд) Резултати од тест за интегритет


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-03-26 14:35:28

(мкд) Известување за летно сметање на времето


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-03-25 14:54:40

(мкд) Распоред за полагање на тестот за интегритет


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-03-18 12:09:57

(мкд) Резултати по приговори и жалби


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-02-25 17:29:26

Распоред за полагање на психолошкиот тест


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-02-25 15:59:00

(мкд) Јавен повик За член и заменик член на Програмскиот совет на Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев" Скопје од редот на редовните или вонредните професори по правни науки или истакнати правници со академско звање доктор на науки


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-02-17 13:36:50

(мкд) Известување за полагање психолошки тест


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2021-01-14 17:03:31

Објавување на прелиминарна ранг листа


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-12-30 09:17:01

(мкд) Известување за поднесување на приговори


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-12-28 14:50:06

(мкд) Известување за поднесување на приговори


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-12-27 22:48:59

(мкд) Објавување на прелиминарна ранг листа


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-12-18 17:46:13

(мкд) Објавување на распоред за квалификацискиот тест


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-12-16 18:49:23

(мкд) Објавување на конечни резултати од тестот за познавање на еден од трите најчесто користени јазици во ЕУ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-12-11 13:22:13

(мкд) ОНЛАЈН СОВЕТУВАЊЕ на тема „Привидно дејство на привидните и фиктивните договори“


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-30 00:59:10

(мкд) Oбјавување резултати од тестот за познавање на еден од трите најчесто користени јазици во ЕУ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-29 00:20:42

(мкд) Oбјавување резултати од тестот за познавање на еден од трите најчесто користени јазици во ЕУ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-27 13:25:31

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ - Распоред за полагање на тестот за познавање на еден од трите најчесто користени јазици во ЕУ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-26 18:33:34

(мкд) Известување за тестот за познавање на еден од трите најчесто користени јазици во ЕУ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-25 17:13:43

(мкд) СООПШТЕНИЕ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-23 14:09:48

(мкд) Известување за спроведувањето на тестот за познавање на еден од трите најчесто користени јазици во ЕУ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-19 16:04:54

(мкд) Известување за полагање на тестот за познавање на еден од трите најчесто користени јазици во ЕУ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-10 17:45:35

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ за кандидатите за прием во почетна обука 2020/2022 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-05 18:40:39

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ за кандидатите пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2020/2022 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-05 09:04:15

(мкд) И З В Е С Т У В А Њ Е за пријавените кандидати на јавниот оглас за VIII генерација слушатели во почетна обука на Академијата


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-04 18:26:14

(мкд) И З В Е С Т У В А Њ Е за сите пријавени кандидати на јавниот оглас за VIII генерација слушатели во почетна обука на Академијата


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-11-02 17:50:16

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-10-20 13:34:52

(мкд) Известување за обука


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-10-15 14:34:18

(мкд) Известување за обуки


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-10-09 15:42:55

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОБУКИ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-10-01 07:09:49

(мкд) Исправка на оглас (Службен весник на РСМ бр. 237/2020)


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-09-25 11:25:40

(мкд) Јавен оглас за прием на слушатели во почетна обука - Службен весник на РСМ бр. 230 од 24.09.2020 г.


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-09-24 12:21:13

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-08-05 13:56:05

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-08-05 11:47:03

(мкд) И З В Е С Т У В А Њ Е


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-07-29 12:09:13

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-07-29 09:12:29

(мкд) И З В Е С Т У В А Њ Е


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-07-27 12:39:11

(мкд) И З В Е С Т У В А Њ Е


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-07-24 13:10:05

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-03-31 14:22:22

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-03-18 10:35:39

(мкд) ИЗВЕСТУВАЊЕ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-03-11 14:49:09

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОТКАЖАНИ НАСТАНИ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА АКАДЕМИЈАТА ЗА СУДИИ И ЈАВНИ ОБВИНИТЕЛИ


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-02-05 09:52:54

(мкд) ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ПРЕДАВАЧИ НА АКАДЕМИЈАТА


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-01-29 12:19:12

(мкд) ПОЧИТУВАНИ КАНДИДАТИ КОИ СЕ ПРИЈАВИВТЕ НА ИСПИТОТ ЗА ПРИЕМ ВО ПОЧЕТНАТА ОБУКА ЗА VII ГЕНЕРАЦИЈА


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2020-01-28 16:43:41

(мкд) Почитувани кандидати кој го полагавте испитот за прием во почетна обука за VII генерација


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-25 14:18:25

(мкд) Почитувани,


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-23 21:36:33

(мкд) Почитувани кандидати кои го полагавте приемниот испит за прием во почетна обука 2019-2021 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-15 17:35:10

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-13 08:15:25

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-12 16:28:33

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-11 12:50:37

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021 година,


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-08 18:12:36

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-07 17:55:56

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-04 18:44:42

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-11-01 13:11:41

Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-25 11:17:23

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-24 17:20:02

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-22 19:13:50

Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-21 10:45:17

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-14 12:00:45

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-09 09:10:56

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021 година,


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-03 14:08:48

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021 година


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-10-03 09:40:41

(мкд) Почитувани кандидати пријавени на јавниот оглас за прием во почетна обука 2019-2021


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-09-23 11:51:55

Јавен оглас за приемен испит во почетна обука 2019


Јавен оглас за прием во почетна обука во Академија за судии и јавни обвинители

2019-09-06 13:25:21

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-09-05 13:23:51

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-09-05 13:22:34

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-08-29 13:19:31

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-08-23 13:17:17

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-08-19 13:12:08

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-07-26 13:14:59

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-07-19 13:08:11

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-07-16 13:05:53

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-07-15 13:04:28

(мкд) Известување до јавноста


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-06-21 12:58:21

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-06-17 12:56:18

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-05-20 12:50:01

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.

2019-05-10 12:42:44

(мкд) Известување


Sorry, this entry is only available in Macedonian.